martedì 19 maggio 2009

PRAJITURA CU ZMEURA SI COACAZE / QUADROTTI AI LAMPONI E RIBES ROSSI



Sambata la cina am avut un invitat special …sau mai “special”…prietenul fiicei mele, Fabrizio…cum el s-a declarat fan pe viata al dulciurilor mele si s-a oferit si drept cobai nu puteam sa ratez ocazia si sa nu fac ceva …bun …si dulce… Cum este sezonul capsunilor si al zmeurei am optat pt aceasta din urma si-am facut o prajitura foarte usoara si racoroasa…

Sabato sera a cena ho avuto un ospite speciale...il ragazzo di mia figlia, Fabrizio...lui apprezza molto i miei dolci, in quanto ha già dichiarato di essere il mio fan e si è offerto a fare da cavia per me...ho colto l'occasione per preparare un dolce fine e rinfrescante usando la frutta di stagione...tra le fragole e lamponi ho scelto gli ultimi e ho preparato questo squisito dolce...



Ingrediente / Ingredienti

125g faina / 125g farina
25 g amidon de cartofi / 25g fecola di patate
1 lingura cacao / 1 cucchiaio di cacao
1pachetel praf de copt / 1 bustina di lievito per dolci
100g zahar / 100g zucchero
1pachetel zahar vanilat / 1bustina zucchero vanigliato
3 oua / 3 uova
80g unt la temperatura camerei / 80g di burro morbido


Ingrediente pentru crema / Ingredienti per la crema

10 foi gelatina / 10 fogli di colla di pesce
1 lime / 1 lime
1kg lapte condensat / 1kg di latte condensato
150g zahar / 150g di zucchero
1pachetel zahar vanilat / 1 bustina di zucchero vanigliato
400ml frisca / 400g di panna da montare
250g zmeura si coacaze / 250g di lamponi e ribes rossi


Procediment / Procedimento


Se amesteca faina, amidonul, cacao si praful de copt si se cern…

Mescolate la farina, la fecola, il cacao e il lievito e setacciateli in una marmita...

Se mixeaza bine untul cu zaharul…

Si frullano bene il burro con lo zucchero...


Se pun ouale unul cate unul…

Si aggiungono le uova, uno alla volta...


Se adauga amestecul de faina cate putin pana se incorporeaza bine…

Si unisce la farina insieme alla fecola, cacao e lievito già mescolati e setacciati e si impasta bene...


Amestecul obtinut se pune in tava de copt unsa si tapetata cu hartie de copt…
Se introduce in cuptorul incalzit la 180°C si se coace aprox 15 minute...

Versate l'impasto nello stampo già oleato e foderato con carta da forno, lisciatelo bene in superficie e cuocetelo nel forno caldo (180°C) per circa 15 minuti..

Intre timp se lucreaza crema...
Se inmoaie gelatina in apa rece pt 10minute...

Nel frattempo si prepara la crema...
Fate ammorbidire la colla di pesce nell'acqua fredda per 10 minuti...

Se lucreaza laptele condensat (la mine aceasta crema branza)…

Lavorate a crema il latte condensato (io ho usato questo tipo di formaggio molle)...


Cu zaharul, zaharul vanilat, sucul si scoarza de la lime...

Con lo zucchero, lo zucchero vanigliato, il succo e la scorza di lime...


Se topeste gelatina si apoi se adauga cremei...
Se mixeaza frisca si se amesteca cu crema de lime…

Fate sciogliere la colla di pesce a fuoco lento senza farla bollire e unitela alla crema...
Montate la panna e quando la crema al lime sarà diventata dura incorporatela alla crema...


Acum eu am procedat in mod diferit la formarea prajiturii intrucat nu am pereti detasabili si reglabili dreptunghiulari…asa c-am inceput formarea prajiturii in sens invers…
Normal prajitura se forma astfel…blatul racit se inconjoara cu peretii detasabili reglabili…se pune deasupra crema de lime si apoi deasupra se pune zmeura si coacazele
si se lasa la frigi cel putin 3 ore…


Per chi è munito di stampo di alluminio senza fondo questo dolce si monta così: si mette lo stampo senza fondo intorno al dolce...sopra si stende uniformemente la massa di crema...mondate i lamponi e i ribes rossi quindi distribuiteli sopra la crema...e mettete il dolce in frigorifero per almeno 3 ore...

Din cauza arsenalului saracacios din dotare am procedat altfel..
Am imbracat o tava dreptunghiulara cu folie de plastic..
Am presarat pe fundul ei zmeura si coacazele..

Il mio procedimento è stato fatto in un altra maniera (non avendo lo stampo senza fondo)...
Ho foderato una teglia rettangolare con la pellicola trasparente...
Ho cosparso sul fondo
i lamponi ed i ribes rossi...



Am intins deasupra crema de lime…

Ho steso uniformemente la crema al lime...


Si am incheiat cu blatul de cacao…

Sopra ho messo il dolce al cacao...


Dupa o noapte de stat la frigi am rasturnat-o pe platoul de servire…
Si-am ornat-o simplu cu niste frisca…neavand timp de decoratii mai sofisticate…

Ho lasciato per tutta la notte il dolce in frigorifero... Il giorno dopo ho rovesciato
il dolce sul piatto da porata e l'ho decorato semplice
con la panna montata...



7 commenti:

  1. Dora draga mea, prajitura ta arata extraordinar de apetisanta. Gustul deja il ghicesc... super!

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  2. Questa sera ho fatto una nuova scoperta : il tuo sito che metterò fra i miei preferiti !!!!
    e....adoro i frutti di bosco devo assolutamente provarla magari la decorazione non sarà magnifica come la tua
    ma il sapore già immaggino sarà ottimo !

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  3. Pupina ha detto...

    Che meraviglia questo dolce, complimenti!

    Grazie mille cara Pupina:)


    nana ha detto...

    Super prajitura ta Dora. Felicitari !

    Iti multumesc frumos draga nana

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  4. Lissa's Cakes ha detto...

    Dora draga mea, prajitura ta arata extraordinar de apetisanta. Gustul deja il ghicesc... super!

    Draga mea daca o vei incerca vreodata aceasta reteta te asigur ca nu te vei cai...este superba...

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  5. Anonimo ha detto...

    Questa sera ho fatto una nuova scoperta : il tuo sito che metterò fra i miei preferiti !!!!
    e....adoro i frutti di bosco devo assolutamente provarla magari la decorazione non sarà magnifica come la tua
    ma il sapore già immaggino sarà ottimo !

    Grazie per i tuoi complimenti....se la provi aspetto le tue impressioni...

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