mercoledì 23 settembre 2009

TORTUL DE ZIUA MEA I / LA TORTA DEL MIO COMPLEANNO I


De ziua mea am pregatit doua torturi...de aceea cel pe care vi-l prezint acum l-am
notat cu I tocmai pt a se deosebit de urmatorul...
Deci vedeta zilei este Tortul I
Tortul II...va urma:))

Reteta este in intregime de provenienta franceza...inspirata din
revistele cumparate din Franta cu ocazia concediului meu din vara
...

In occasione del mio compleanno ho preparato due torte...
oggi vi presento la prima torta...
La seconda...seguira

La ricetta proviene dalla Francia...ispirata dalle mie riviste
comprate in Francia in occasione delle vacanze trascorse lì..



BLAT MOELLEUX AU CHOCOLAT / PAN DI SPAGNA MOELLEUX AU CHOCOLAT

150g unt / 150g di burro
250g zahar / 250g di zucchero

2 oua / 2 uova

esenta de vaniglie / essenza di vaniglia

120g ciocolata amaruie / 120g di cioccolato fondente

170g faina / 170g di farina

1/2 pachetel de praf de copt / 1/2 bustina di lievito per dolci

250ml apa fierbinte / 250ml acqua bollente




MOUSSE DE MIGDALE PRALINATE SI PIERSICI /
MOUSSE ALLE MANDORLE PRALINATE E PESCHE

200ml lapte condensat neindulcit / 200ml latte condensato non zuccherato
200ml frisca / 200ml di panna montata
12g gelatina / 12g di gelatina
100g migdale / 100g di mandorle
80g zahar / 80g di zucchero
1 cutie compot piersici (465g) sau 4 piersici / 1 scatola di pesche sciroppate
zeama unei 1/2 de lamai / il succo di mezzo limone



PROCEDIMENT BLAT / PROCEDIMENTO PAN DI SPAGNA

Am mixat untul cu zaharul

Ho sbattuto il burro con il zucchero


Am adaugat ouale si vanillina

Ho aggiunto le uova e la vanillina


Ciocolata am topit-o pe baie de aburi si-am adaugat-o compozitiei

Il cioccolato fuso l'ho aggiunto al composto risultato


Praful de copt l-am amestecat cu faina si apoi adaugata compozitiei

Ho mescolato il lievito con la farina e gli ho aggiunto alternando un cucchiaio
di miscella di farina e un cucchiaio di acqua bollente



Alternand o lingura de faina cu o lingura de apa fierbinte
Eu am facut cantitate dubla si am copt 3 blaturi in forma dreptunghiulara

deoarece am dorit sa fac un tort carapace...

Pusa compozitia in tava si coapte 3 astfel de tavi...


Io ho raddoppiato la quantità per avere una torta tutta circondata
di pan di Spagna




PROCEDIMENT MOUSSE

Migdalele le-am taiat bucati mai mici si le-am pus intr-o
craticioara
cu zaharul si pe foc cu ea...


Ho sminuzzato le mandorle ed insieme allo zucchero le ho messe in una
pentola sul fuoco a fiamma bassa



Si-am lasat pe foc mic pana s-a topit zaharul si-a devenit cam asa...

Quando lo zucchero è sciolto ed il tutto è diventato così..


Apoi cu ajutorul facaletului le-am redus la un grad de granulatie...mai mic...

Ho usato il mattarello riducendo le mandorle pralinate in polvere...va be'...quasi:))


Am taiat piersicile (eu am folosit din compot) in cubulete

Ho tagliato le pesche a dadini


Laptele condensat l-am lasat 15 minute in congelator
L-am scos din congi si l-am mixat pana
cand a inceput a se umfla ca o spuma...am adaugat sucul de lamaie

Ho sbattuto con la frusta elettrica il latte condensato (messo prima per 15 minuti nel freezer) Quando è diventato gonfio e vellutato ho aggiunto il succo di limone


Am adaugat frisca...

Ho aggiunto la panna montata...


Migdalele pralinate...

Le mandorle pralinate...


Apoi piersicile...

Poi le pesche..


Si la urma gelatina...

E alla fine ho aggiunto la gelatina...



ASAMBLARE TORT


In forma rotunda de tort imbracata in folie
transparenta am inceput a construi tortul-carapace..

Nella stampo foderato di pellicola trasparenta ho messo il primo pan di Spagna...
foderando pure le pareti dello stampo...



Am adaugat primul strat de mousse..apoi al doilea blat rotund...

Ho messo il primo strato di mousse...e poi il secondo pan di Spagna...


Am adaugat al doilea strat de mousse...

Ho aggiunto pure il secondo strato di mousse...


Am pus ultimul blat rotund...sigilat si pus la frigi pana a doua zi...

Ho chiuso il tutto con l'ultimo pan di Spagna e ho messo la torta
nel frigorifero per tutta la notte...



A doua zi l-am scos din frigi si implicit din forma...
L-am imbracat intr-un strat de unt...

Il giorno dopo l'ho tirata fuori dal frigo...
l'ho rivestita con uno strato sottile di burro


Si l-am decorat...in mare grabasmile.gif

E l'ho decorata...di fretta...


Spero vi piaccia:))




35 commenti:

  1. La multi ani! Sa fii sanatoasa si fericita!

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  2. La multi ani multa sanatate si sa te bucuri de ce e mai bun in viata!
    Tortul este absolut superb....

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  3. decorta di frettaaaa?????
    e meno male che è di fretta ed è venuta fuori questa super meraviglia, bravissima!!!!

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  4. l-ai decorat in graba??????pai eu daca stateam 2 zile(deci fara graba)nu-mi iesea asa minunatie.complimente! esti super talentata!dai lectii in particular?(glumesc).vai avanti cosi!!!!

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  5. E' da delirio visivo e mangereccio.Bravissima

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  6. La multi ani,Dora draga!
    Tortul este superb !Pupici!

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  7. prima di tutto auguri per il tuo compleanno, anche se in ritardo, e poi tesoro mio, se questa l'hai decorata di fretta, non oso pensare a quello che puoi fare quando hai tempo!!!! è una meraviglia per gli occhi e una goduria per il palato, che armonia di sapori!!! sei straordinaria ;)
    bacioni
    Fiorella

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  8. Auguri Dora!!!, per la torta y per il tuo compleanno
    Baci

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  9. La Multi Ani Dora draga!!!!!!!
    Iti doresc muuulta sanatate, fericire si multe bucurii! Pupici. Marina (Seima)

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  10. Superb tortul!Cu intarziere,iti urez "la multi ani sanatosi",draga mea!

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  11. What a wonderful blog. Love to see the amazing work you do.
    Elin

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  12. Auguri in ritardo...decorata di frettaaaaa????? e se avessi avuto un po' più di tempoooo?
    Bravissima Dora come sempre...per me lo sai SEI UN MITO :-))) baciiii

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  13. Felicitari, faci lucruri minunate. La multi ani, din toata inima.

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  14. La multi ani cu sanatate si multe impliniri.Sa-ti dea Dumnezeu putere sa faci multi multi ani aceste lucruri minunate cu care ne incanti.

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  15. Dora,la multi ani fericiti!Esti un model minunat pentru mine,te invit cu mari emotii si mare,mare placere pe blogul meu,sa ridici un premiu pe care ti-l ofer cu drag!

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  16. Ma bucur ca-ti place draga micki:))

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  17. Grazie mille Betty...sei molto gentile...

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  18. Multumesc Nadia...ma bucur ca-ti place..

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  19. Si totusi draga judy e decorat in graba...daca doresti a vedea un tort decorat cu rabdare poti urmari tortul II pt ziua mea...la acela pot spune ca am "bibilit"...aproape 6ore...

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  20. Cara Roby ti ringrazio di cuore...sono contenta che ti piaccia...

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  21. Ala esti tare draguta...si-ti multumesc...

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  22. Lissa scumpa mea..iti multumesc frumos...te pupez cu mult drag

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  23. Carissima Fiorella le tue parole mi portano tanta allegria nel cuore e nell'anima...ti ringrazio tantissimo e ti mando un bacione grosso...

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  24. Grazie tantissime cara Claudia...baci

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  25. Scumpa Marina iti multumesc c-ai trecut in visita pe la mine...si-ti multumesc frumos si pt urari...te mai astept...pupez cu mare drag

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  26. Draga Mimisor iti multumesc...stai linistita..niciodata nu-i tarziu pt urari...si nu numai...pupici

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  27. Dear Elin thank you very much for you wonderful words...I'm waiting for you anytime...a lot of kisses

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  28. Carissima Ylenia..ti ringrazio tantissimo...se avessi avuto un po' più di tempo?...Avrei fatto la torta nr II...Corri a guardarla!!!! un bacione grosso

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  29. Iti multumesc frumos VIATA...

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  30. Draga Anca iti multumesc mult de tot pt urarile si cuvintele frumoase

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  31. Draga Stefana...iti multumesc mult de tot pt urari...si mai ales pt premiul pe care mi-l oferi...voi veni cat de curand a-l ridica..te pupezez cu mult drag

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  32. Resto sempre incantata nel vedere i tuoi capolavori....veramente una professionista con la "P" grande.
    Volevo chiederti ma le fette quando le tagli restano intatte?
    Come le tagli?
    Grazie Angela

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