giovedì 2 aprile 2009

TORT FRANCO / TORTA FRANCO


De curand a fost ziua lui zio Franco…adica sotul matusii Rosalba…cum puteam sa las sa treaca o asemenea aniversare fara a pregati un tort?...si mai ales pt zio Franco….care asa cum zia Rosalba imi este ca o mama…el imi tine loc de tata…

Daca interiorul l-am gandit destul de repede...exteriorul adica decoratul nu reuseam sa mi-l imaginez absolut deloc…lipsa de inspiratie domnule nu alta!...ziceam:”un tort pt un barbat nu-l pot orna tot cu flori si brizbrizuri feminine…trebuie sa gasesc altceva!”…ce-am gasit?...veti vedea…

Asa deci…sa incepem



Qualche giorno fa è stato il compleanno di mio carissimo zio Franco....ho pensato molto alla decorazione della torta...perchè volevo che fosse una decorazione più adatta per il compleanno di un gentile uomo...così com'è

mio amato zio Franco...era ovvio di non poter fare sempre dei fiori, delle rose...sicuramente

non erano adatte per una torta del genere...alla fine ho scelto una copertura di

cioccolato a strati che circondano la torta



BLATUL I / IL PRIMO PAN DI SPAGNA


Ingrediente / Ingredienti


350g faina / 350g di farina

275g zahar / 275g di zucchero

250g unt / 250g di burro

250ml lapte / 250ml di latte

5oua / 5 uova

120g cirese confiate / 120g ciligie candite

1lingurita pulbere de cuisoare / 1 cuchiaino polvere di chiodi di garofano

1lingurita scortisoara / 1cuchiaino cannella

1 pachetel praf de copt / 1 bustina polvere lievitante

1lingurita otet / 1 cucchiaino aceto di mele

sare / sale



Ingredientele / Gli ingredienti


Am mixat bine untul cu zaharul


Sbattete bene il burro con lo zucchero


Am adaugat cate un ou amestecand bine dupa fiecare


Aggiungete un uovo alla volta mescolando bene dopo ogni aggiunta


In aceasta compozitie am inceput sa incorporez faina amestecata cu toate mirodeniile,

praful de copt si praful de sare


Mescolate la farina, le spezie, la polvere lievitante ed il sale e aggiungeteli al composto


Am adaugat laptele putin cate putin


Mettete il latte poco alla volta


Si apoi otetul


E poi l'aceto di mele


Ciresele le-am taiat in doua si le-am dat prin faina


Dimezzate le ciliegie e fateli un "bagno" di farina


Le-am amestecat apoi in compozitie pe care am pus-o in tava tapetata cu hartie de copt


Aggiungete le ciliegie al composto e versatelo in uno stampo unto e foderato con la carta da forno


Am mai pus restul de cirese si deasupra


Le ciliegie rimaste si adagiano sopra


Si-am copt blatul la cuptor la 180°C pana la proba scobitorii


Infornate a 180°C fino alla prova dello stuzzicadenti


Din blatul dreptunghiular din tava am decupat 2 blaturi


Dal pan di Spagna rettangolare tagliate 2 pan di Spagna rotonde


Si-am imbracat peretii unei forme de tort


Foderate con i 2 pan di Spagna le pareti di uno stampo


Apoi am pregatit blatul 2


BLAT II / IL SECONDO PAN DI SPAGNA


Ingrediente / Ingredienti


120 g unt / 120g burro

130 g caramelle marshmallows / 130g marshmallows

150 g ciocolata amaruie sau cu lapte / 150g cioccolato fondente o al latte

70 g migdale macinate / 70g mandorle trittate

90 g orez espandat / 90g riso soffiato


Am pus caramelele marsmallows pe foc moderat impreuna cu untul pana s-au topit


Mettete sul fornello a fuoco basso i marshmallows insieme al burro e scioglieteli


Am adaugat ciocolata facuta bucatele, migdalele si orezul expandat(eu am pus barette de orez cu ciocolata ca astea le aveam prin casa)


Aggiungete il cioccolato a scaglie, le mandorle e il riso soffiato


Amestecul l-am intins intr-o tava cu hartie de copt in forma de dreptunghi si l-am lasat la racit


Adagiate il composto in uno stampo foderato con carta da forno dandoli una

forma rettangolare e lasciatelo raffreddare


Cand s-a racit l-am taiat in doua pe lung


Una volta raffreddato dimezzatelo per la lunghezza


Si una din fasii am pus-o in forma de tort in felul urmator


Adagiate una delle strisce al interno della torta

nel seguento modo


In mijloc am pus o margheritina


Nel centro mettete una margheritina (la ricetta arriverà)


Intre timp am pregatit o crema de gris


Nel frattempo preparate la crema di semola di grano duro


CREMA DE GRIS / CREMA DI SEMOLA DI GRANO DURO


Ingrediente / Ingredienti


500ml lapte / 500ml di latte

75g zahar / 75g di zucchero

zeama de la o lamaie / il succo di un limone

50g gris / 50g di semola di grano duro

coaja de portocala confiata / scorza d'arancia candita



Am pus pe foc laptele cu zaharul si zeama de lamaie


Mettete su fuoco basso il latte con lo zucchero ed il succo di limone


Am lasat sa fiarba 5min in clocote apoi am adaugat grisul in ploaie si am mai fiert 5minute amestecand

ca sa nu aiba cocoloase sau sa se prinda de fund…


Fate bollire per 5 minuti poi aggiungete la semola a pioggia e lasciate bollire ancora

5 minuti mescolando continuamente per evitare la formazione dei grumi


Am batut-o fierbinte crema vreo 20minute pana a crescut ca o spuma


Sbattete la crema bollente per ancora 20 minuti finchè diventi ben gonfia e spumosa


Apoi am adaugat in ea coaja de portocala confiata


Mettete la scorza d'arancia candita


Am trecut la asamblarea tortului

Primul cerc exterior ramas liber l-am umplut cu mousse de cioco


Il seguente passo è l'assemblaggio della torta

Il primo cerchio esterno rimasto vuoto si riempie con la mousse di cioccolato


Iar in cercul din interior am altenat margheritina


Nel cerchio interno mettete strati alternanti di margheritine e crema di semola di grano duro


Crema de gris


Crema di semola di grano duro


Margheritina


La margheritina


Crema de gris

Di nuovo la crema di semola


Am incheiat cu o margheritina asezata cu fundul in sus


Finite il riempimento del cerchio interno con una margheritina messa capovolta


Am asezat capacul de blat deasupra


Mettete il secondo pan di Spagna rotondo


Si-am lasat la rece peste noapte


Lasciate la torta nel frigo durante la notte


A doua zi l-am ornat...simplu ….cu ciocolata…


Il giorno dopo decorate a piacere...con cioccolato se possibile...




37 commenti:

  1. Dora,nu am cuvinte,nu pot sa ma exprim... toate torturile pe care le faci,sint MINUNATE...TE PUP.

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  2. complimenti è una meraviglia , sei bravissima!

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  3. Dora ,l-ai ornat superb!E adevarat ca pentru un barbat gasesti mai greu un ornament sa mearga ,dar tu l-ai facut extraordinar de frumos ,felicitari!
    Esti minunata Dora draga si eu am multe de invatat de la tine ,te pup!
    La multi ani ,sarbatoritului!

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  4. Salivez si incerc sa-mi imaginez combinatia de gustuti, ca m-a dat pe spate cum arata. Ma intreb, de unde te inspiri, ca arata beton tot ce faci. E pacat sa nu faci o afacere din asta. Ai talent!
    Felicitari. Vorbim pe mess. Zamzuu

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  5. aulleo mama mea!!!!!!!!!!!!!!!
    dora,ma omori cu zile..."l-ai ornat simplu,cu ciocolata".
    te auzi ce spui?
    simplu?????????
    e magnific!!!!!!!!!
    si ai atat rabdare sa faci torturile astea,cu atatea etape si creme.
    intr-o viata viitoare,vrei sa fii o ruda de-a mea?te rogggggggggggggggg.
    pupici MARI.

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  6. Dora draga, mi-ar trebui o mama asa ca tine, sa ma rasfete :D arata minunat, faci concurenta oricarei cofetarii! te pup, dulce!

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  7. multumesc mult draga mea...si tu esti supertalentata...te pup cu drag si eu

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  8. ma refeream la tine Paradis...

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  9. Mary ti ringrazio tanto per i complimenti...sono contenta che ti piaccia la mia torta...bacioni

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  10. lissa draga mea...multumesc mult...tu inveti de la mine...eu de la tine...las ca-i bine asa...te pup cu drag...multumesc si pt urari

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  11. Gabitza si Zamzuu va pup de nu va vedeti...multumesc de felicitari...vorbim pe mess

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  12. mariy mersi mult draga mea...putem fi si-n aceasta viata...tot stai tu in Bucuresti...si eu tot de acolo sunt...te pup si poate ne vedem

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  13. isabela ma bucur mult ca-ti place...

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  14. pai draguta Adriana....crezi ca daca m-as fi grabit un pic puteam sa-ti fiu mama?...oricum rasfatul se poate face oricand...dar tu n-ai nevoie de el...ca stii sa faci niste minunatii singura...si atunci te auto-rasfeti...pupacesc dulce si io

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  15. :D Dora draga, am niste premii pe blog pt tine! ti le dau cu toata inima ca meriti!:D

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  16. Dora, e superb tortul acesta, ca dealtfel toate torturile tale! Ai imaginatie!
    Felicitari si pt. blog! Numai bine!

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  17. ma come faiii?? che meraviglia!! è super!!! davvero bellissima!!!!

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  18. Adriana multumesc din suflet pt premii...te voi vizita curand

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  19. Flor draga mea...multumesc mult pt aprecieri...te pup cu drag

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  20. Sara carissima...sono contentissima che ti piaccia...un bacione grosso...

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  21. Hıııım! nefis olmuş ellerine sağlık...

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  22. Cahidem...thanks for your post...I think you like my cake...but I am sorry, I don't understand your language...so please use the english language...

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  23. Fie ca Sarbatorile Pascale sa iti aduca lumina in suflet si in casa, bucurii, fericire si numai impliniri! Hristos a Inviat!

    Superb tortul, Dora! Atatea straturi... nu pot decat sa salivez...

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  24. Dora,esti minunata!Nu gasesti,nici la cea mai "tare" cofetarie din Romania,asa ceva!

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  25. multumesc mult Cristina...imi pare rau ca-ti raspund cu asa mare intarziere...te pup cu drag

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  26. kris ma bucur mult ca-ti place...te pup si te mai astept

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  27. mimisor esti o draguta...te pup dulce

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  28. buna dora! am o intrebare primul blat rotund l-ai rupt si ai imbacat forma cu el?2: cel de-al doilea l-ai taiat in 2, ai mai folosit si cea dea doua jumatate?multumesc! totul arata minunat ! anca

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  29. Anca draga forma am imbracat-o cu primul blat si pt ca nu mi-a ajuns m-am folosit si de bucati din blatul mare dreptunghiular...n-am mai folosit cea de-a doua jumatate...de fapt se vede clar din poza...s-a degustat pe post de dulce in casa

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  30. cata imaginatie. foarte ingenios. daca ai timp sa vizitezi si blogul meu. sunt noua pe aici:D

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  31. eu nu am mai vazut in viata mea un asemenea interior de tort..nu mai spun ca de mancat nici atat!!! Pare o adevarata provocare executia unui asemenea tort!!!!

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    1. multumesc frumos dana badea pt comentariu...este intr-adevar o adevarata provocare..dar cu pasiune totul este posibil

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  32. santo cielo Dora ma i tuoi dolci sono uno spettacolo, belli dentro e fuori!! Ti abbraccio cara

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    1. grazie mille Gabriella...e benvenuta nel mio angolo ;-)..un abbraccio

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