domenica 9 agosto 2009

TORT VIOLA / TORTA VIOLA



Trebuia sa-l comit...inainte de a pleca in vacanta...
l-am "ochit" de mai demult printre paginile revistelor mele...
si tot nu gaseam timp sa-l fac...ba n-aveam timp....ba imi
lipseau smochinele proaspete....in sfarsit l-am facut ca n-am
mai rezistat...si bine am facut...pt ca gustul

E DIVIN!!!!!!

Dovevo prepararla per forza questa torta...è così squisita
che non trovo più parole per esprimermi l'incantazione...


Ingrediente blat / Ingredienti pasta frolla

300g faina / 300g di farina
75g amidon de cartofi / 75g fecola di patate
1 lingurita praf de copt / 1 cucchiaino polvere lievitante
150g zahar / 150g di zucchero
1 pliculet zahar vanilat / 1 bustina di zucchero vanigliato
150g unt / 150g di burro


Ingredienti crema / Ingredienti per la crema

420g smochine proaspete / 420g di fichi freschi
5 linguri de prosecco / 5 cucchiai di prosecco
4 oua / 4 uova
75g zahar / 75g di zucchero
2 plicuri budinca de vanilie / 2 bustine budino di vaniglia
500ml prosecco+200ml apa minerala / 500ml di prosecco+200ml acqua
500g ricotta / 500g di ricotta



Procediment blat / Procedimento per la pasta frolla


Se amesteca faina, amidonul, praful de copt, cele doua tipuri de zahar si untul

Si mescola la farina, la fecola, il lievito, i due tipi di zucchero ed il burro

Se obtine o pasta ce nu trebuie lucrata mult, doar foarte putin cu
varfurile degetelor
Se intinde pasta intr-o tava unsa cu unt

L'impasto risultato si stende in una teglia già imburrata


Se inteapa din loc in loc cu furculita si se coace la 180°C timp de 15min

Si fanno dei bucchi con la forchetta e si inforna a 180°C per 15min


Procediment crema / Procedimento per la crema


Smochinele se curata si se taie cubulete

I fichi pelati si tagliano a dadi


Se prepara primul pachet de budinca conform indicatiilor de pe plic
doar ca in loc de lapte se foloseste prosecco+apa minerala

Si prepara la prima bustina di budino usando il prosecco e l'acqua al posto del latte


Se incorporeaza cubuletele de smochine si se toarna compozitia
deasupra blatului

Si aggiungono i dadi di fichi al composto e si stende sopra la pasta

Intr-un castron se mixeaza ouale cu zaharul pana la stadiul de crema
spumoasa

Si montano le uova con lo zucchero fino al punto di ottenere un composto gonfio e vellutato

Se prepara al doilea plic de budinca cu restul de prosecco si se adauga
cremei de oua

Si prepara la seconda bustina di budino con il restante prosecco e l'acqua minerale e
si aggiunge alla crema di uova



Cantitatea de ricotta se adauga cate putin compozitiei anterioare

La ricotta si aggiunge a poco a poco al composto


Noua compozitie se varsa deasupra compozitiei cu smochine si se introduce
din nou la cuptor tot la 180°C dar timp de 25-35minute
Odata copt se lasa la racit

Il composto ottenuto si versa sopra i fichi e si inforna a 180°C per 25-35 minuti...una volta cotto il dolce si sforna e si lascia a raffreddarsi sulla gratella


Si iata tortul decorat

Ed ecco la torta decorata



16 commenti:

  1. E divin gustul ,dar e divin intregul tort!
    Pupici si ma bucur ca ti-a priit vacanta ,mai am o saptamana si am si eu vacanta..sper ca frumoasa!

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  2. Bella, nu am facut niciodata prajituri cu smochine, cred ca este divina. Da florile le-ai cules din gradina...Un inceput de saptamina bun ! Cami

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  3. strepitosa...fichi e prosecco...che idea !!!!
    questa mi ispira troppo, devo provarla al più presto!!! la decorazione è meravigliosa, come sempre :)
    baci
    Fiorella

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  4. sunt sublime torturile si prajiturile tale!!!!esti o inspiratie pt mine,si as dori si eu sa ajung sa fac ca si tine decoratiile...dar nu cred ca voi ajunge niciodata la nivelul tau...poate doar daca vrei sa ma inveti!

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  5. Multumesc mult Cristina...te mai astept pe la mine

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  6. meravigliosa...come tutte le tue creazioni del resto BRAVA DORA!!! ;-)

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  7. Asa e Lissa draga mea...gustul e sublim...vacanta mi-a priit...dar o voi mai lungi si eu cu inca doua saptamani

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  8. Bella prajitura asta e divina...e pt prima data ca o incerc si eu...si-am ramas socata de gustul mirific

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  9. Cara Fiorella la combinazione è veramente squisita...grazie per i complimenti...se la provi fammi sapere...un bacio

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  10. Mary sono contenta che ti piaccia...un bacio

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  11. Cara Betty grazie mille per i tuoi complimenti

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  12. Draga anonimo iti multumesc mult pt aprecieri...din pacate cursuri nu tin...

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  13. Imi place tare mult aceasta "palarioara" absolut eleganta.

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