De curand a fost ziua lui zio Franco…adica sotul matusii Rosalba…cum puteam sa las sa treaca o asemenea aniversare fara a pregati un tort?...si mai ales pt zio Franco….care asa cum zia Rosalba imi este ca o mama…el imi tine loc de tata…
Daca interiorul l-am gandit destul de repede...exteriorul adica decoratul nu reuseam sa mi-l imaginez absolut deloc…lipsa de inspiratie domnule nu alta!...ziceam:”un tort pt un barbat nu-l pot orna tot cu flori si brizbrizuri feminine…trebuie sa gasesc altceva!”…ce-am gasit?...veti vedea…
Asa deci…sa incepem
Qualche giorno fa è stato il compleanno di mio carissimo zio Franco....ho pensato molto alla decorazione della torta...perchè volevo che fosse una decorazione più adatta per il compleanno di un gentile uomo...così com'è
mio amato zio Franco...era ovvio di non poter fare sempre dei fiori, delle rose...sicuramente
non erano adatte per una torta del genere...alla fine ho scelto una copertura di
cioccolato a strati che circondano la torta
BLATUL I / IL PRIMO PAN DI SPAGNA
Ingrediente / Ingredienti
350g faina / 350g di farina
275g zahar / 275g di zucchero
250g unt / 250g di burro
250ml lapte / 250ml di latte
5oua / 5 uova
120g cirese confiate / 120g ciligie candite
1lingurita pulbere de cuisoare / 1 cuchiaino polvere di chiodi di garofano
1lingurita scortisoara / 1cuchiaino cannella
1 pachetel praf de copt / 1 bustina polvere lievitante
1lingurita otet / 1 cucchiaino aceto di mele
sare / sale
Ingredientele / Gli ingredienti
Am mixat bine untul cu zaharul
Sbattete bene il burro con lo zucchero
Am adaugat cate un ou amestecand bine dupa fiecare
Aggiungete un uovo alla volta mescolando bene dopo ogni aggiunta
In aceasta compozitie am inceput sa incorporez faina amestecata cu toate mirodeniile,
praful de copt si praful de sare
Mescolate la farina, le spezie, la polvere lievitante ed il sale e aggiungeteli al composto
Am adaugat laptele putin cate putin
Mettete il latte poco alla volta
Si apoi otetul
E poi l'aceto di mele
Ciresele le-am taiat in doua si le-am dat prin faina
Dimezzate le ciliegie e fateli un "bagno" di farina
Le-am amestecat apoi in compozitie pe care am pus-o in tava tapetata cu hartie de copt
Aggiungete le ciliegie al composto e versatelo in uno stampo unto e foderato con la carta da forno
Am mai pus restul de cirese si deasupra
Le ciliegie rimaste si adagiano sopra
Si-am copt blatul la cuptor la
Infornate a 180°C fino alla prova dello stuzzicadenti
Din blatul dreptunghiular din tava am decupat 2 blaturi
Dal pan di Spagna rettangolare tagliate 2 pan di Spagna rotonde
Si-am imbracat peretii unei forme de tort
Foderate con i 2 pan di Spagna le pareti di uno stampo
Apoi am pregatit blatul 2
BLAT II / IL SECONDO PAN DI SPAGNA
Ingrediente / Ingredienti
Am pus caramelele marsmallows pe foc moderat impreuna cu untul pana s-au topit
Mettete sul fornello a fuoco basso i marshmallows insieme al burro e scioglieteli
Am adaugat ciocolata facuta bucatele, migdalele si orezul expandat(eu am pus barette de orez cu ciocolata ca astea le aveam prin casa)
Aggiungete il cioccolato a scaglie, le mandorle e il riso soffiato
Amestecul l-am intins intr-o tava cu hartie de copt in forma de dreptunghi si l-am lasat la racit
Adagiate il composto in uno stampo foderato con carta da forno dandoli una
forma rettangolare e lasciatelo raffreddare
Cand s-a racit l-am taiat in doua pe lung
Una volta raffreddato dimezzatelo per la lunghezza
Si una din fasii am pus-o in forma de tort in felul urmator
Adagiate una delle strisce al interno della torta
nel seguento modo
In mijloc am pus o margheritina
Nel centro mettete una margheritina (la ricetta arriverà)
Intre timp am pregatit o crema de gris
Nel frattempo preparate la crema di semola di grano duro
CREMA DE GRIS / CREMA DI SEMOLA DI GRANO DURO
Ingrediente / Ingredienti
500ml lapte / 500ml di latte
75g zahar / 75g di zucchero
zeama de la o lamaie / il succo di un limone
50g gris / 50g di semola di grano duro
coaja de portocala confiata / scorza d'arancia candita
Am pus pe foc laptele cu zaharul si zeama de lamaie
Mettete su fuoco basso il latte con lo zucchero ed il succo di limone
Am lasat sa fiarba 5min in clocote apoi am adaugat grisul in ploaie si am mai fiert 5minute amestecand
ca sa nu aiba cocoloase sau sa se prinda de fund…
Fate bollire per 5 minuti poi aggiungete la semola a pioggia e lasciate bollire ancora
5 minuti mescolando continuamente per evitare la formazione dei grumi
Am batut-o fierbinte crema vreo 20minute pana a crescut ca o spuma
Sbattete la crema bollente per ancora 20 minuti finchè diventi ben gonfia e spumosa
Apoi am adaugat in ea coaja de portocala confiata
Mettete la scorza d'arancia candita
Am trecut la asamblarea tortului
Primul cerc exterior ramas liber l-am umplut cu mousse de cioco
Il seguente passo è l'assemblaggio della torta
Il primo cerchio esterno rimasto vuoto si riempie con la mousse di cioccolato
Iar in cercul din interior am altenat margheritina
Nel cerchio interno mettete strati alternanti di margheritine e crema di semola di grano duro
Crema de gris
Crema di semola di grano duro
Margheritina
La margheritina
Crema de gris
Di nuovo la crema di semola
Am incheiat cu o margheritina asezata cu fundul in sus
Finite il riempimento del cerchio interno con una margheritina messa capovolta
Am asezat capacul de blat deasupra
Mettete il secondo pan di Spagna rotondo
Si-am lasat la rece peste noapte
Lasciate la torta nel frigo durante la notte
A doua zi l-am ornat...simplu ….cu ciocolata…
Il giorno dopo decorate a piacere...con cioccolato se possibile...
Dora,nu am cuvinte,nu pot sa ma exprim... toate torturile pe care le faci,sint MINUNATE...TE PUP.
RispondiEliminacomplimenti è una meraviglia , sei bravissima!
RispondiEliminaDora ,l-ai ornat superb!E adevarat ca pentru un barbat gasesti mai greu un ornament sa mearga ,dar tu l-ai facut extraordinar de frumos ,felicitari!
RispondiEliminaEsti minunata Dora draga si eu am multe de invatat de la tine ,te pup!
La multi ani ,sarbatoritului!
Salivez si incerc sa-mi imaginez combinatia de gustuti, ca m-a dat pe spate cum arata. Ma intreb, de unde te inspiri, ca arata beton tot ce faci. E pacat sa nu faci o afacere din asta. Ai talent!
RispondiEliminaFelicitari. Vorbim pe mess. Zamzuu
aulleo mama mea!!!!!!!!!!!!!!!
RispondiEliminadora,ma omori cu zile..."l-ai ornat simplu,cu ciocolata".
te auzi ce spui?
simplu?????????
e magnific!!!!!!!!!
si ai atat rabdare sa faci torturile astea,cu atatea etape si creme.
intr-o viata viitoare,vrei sa fii o ruda de-a mea?te rogggggggggggggggg.
pupici MARI.
Superb
RispondiEliminaDora draga, mi-ar trebui o mama asa ca tine, sa ma rasfete :D arata minunat, faci concurenta oricarei cofetarii! te pup, dulce!
RispondiEliminamultumesc mult draga mea...si tu esti supertalentata...te pup cu drag si eu
RispondiEliminama refeream la tine Paradis...
RispondiEliminaMary ti ringrazio tanto per i complimenti...sono contenta che ti piaccia la mia torta...bacioni
RispondiEliminalissa draga mea...multumesc mult...tu inveti de la mine...eu de la tine...las ca-i bine asa...te pup cu drag...multumesc si pt urari
RispondiEliminaGabitza si Zamzuu va pup de nu va vedeti...multumesc de felicitari...vorbim pe mess
RispondiEliminamariy mersi mult draga mea...putem fi si-n aceasta viata...tot stai tu in Bucuresti...si eu tot de acolo sunt...te pup si poate ne vedem
RispondiEliminaisabela ma bucur mult ca-ti place...
RispondiEliminapai draguta Adriana....crezi ca daca m-as fi grabit un pic puteam sa-ti fiu mama?...oricum rasfatul se poate face oricand...dar tu n-ai nevoie de el...ca stii sa faci niste minunatii singura...si atunci te auto-rasfeti...pupacesc dulce si io
RispondiElimina:D Dora draga, am niste premii pe blog pt tine! ti le dau cu toata inima ca meriti!:D
RispondiEliminaDora, e superb tortul acesta, ca dealtfel toate torturile tale! Ai imaginatie!
RispondiEliminaFelicitari si pt. blog! Numai bine!
ma come faiii?? che meraviglia!! è super!!! davvero bellissima!!!!
RispondiEliminaAdriana multumesc din suflet pt premii...te voi vizita curand
RispondiEliminaFlor draga mea...multumesc mult pt aprecieri...te pup cu drag
RispondiEliminaSara carissima...sono contentissima che ti piaccia...un bacione grosso...
RispondiEliminaHıııım! nefis olmuş ellerine sağlık...
RispondiEliminaPur si simplu superb!!!
RispondiEliminaCahidem...thanks for your post...I think you like my cake...but I am sorry, I don't understand your language...so please use the english language...
RispondiEliminaFie ca Sarbatorile Pascale sa iti aduca lumina in suflet si in casa, bucurii, fericire si numai impliniri! Hristos a Inviat!
RispondiEliminaSuperb tortul, Dora! Atatea straturi... nu pot decat sa salivez...
Superb tort!
RispondiEliminaDora,esti minunata!Nu gasesti,nici la cea mai "tare" cofetarie din Romania,asa ceva!
RispondiEliminamultumesc mult Cristina...imi pare rau ca-ti raspund cu asa mare intarziere...te pup cu drag
RispondiEliminakris ma bucur mult ca-ti place...te pup si te mai astept
RispondiEliminamimisor esti o draguta...te pup dulce
RispondiEliminabuna dora! am o intrebare primul blat rotund l-ai rupt si ai imbacat forma cu el?2: cel de-al doilea l-ai taiat in 2, ai mai folosit si cea dea doua jumatate?multumesc! totul arata minunat ! anca
RispondiEliminaAnca draga forma am imbracat-o cu primul blat si pt ca nu mi-a ajuns m-am folosit si de bucati din blatul mare dreptunghiular...n-am mai folosit cea de-a doua jumatate...de fapt se vede clar din poza...s-a degustat pe post de dulce in casa
RispondiEliminacata imaginatie. foarte ingenios. daca ai timp sa vizitezi si blogul meu. sunt noua pe aici:D
RispondiEliminaeu nu am mai vazut in viata mea un asemenea interior de tort..nu mai spun ca de mancat nici atat!!! Pare o adevarata provocare executia unui asemenea tort!!!!
RispondiEliminamultumesc frumos dana badea pt comentariu...este intr-adevar o adevarata provocare..dar cu pasiune totul este posibil
Eliminasanto cielo Dora ma i tuoi dolci sono uno spettacolo, belli dentro e fuori!! Ti abbraccio cara
RispondiEliminagrazie mille Gabriella...e benvenuta nel mio angolo ;-)..un abbraccio
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